donderdag 19 mei 2016

Een zaak met een luchtje

... door alle drukte er niet aan toegekomen om weer wat te posten, tot nu.
Tijd voor een update rondom de verbouwingsperikelen hier in de Achterhoek.

Waar je denkt dat de meivakantie lekker rustig aan doen wordt, kan je je goed vergissen.

Afgesproken met de boer, waarvan zijn land aan het onze grenst, dat hij onze putten zou leegzuigen, top! Hij maakt voorlopig nog gebruik van de stukken land welke al van ons zijn, maar waar we nog niet echt gebruik van maken. Mooie deal.

Onze jongste vond het geweldig. Was ze net met haar verjaardag verwend met twee nieuwe machines (maïs dorser/ kneuzer en een graafmachine, op schaal uiteraard) kwam de boer met tractor en mestkar even langs voor de putten. Ze keek haar ogen uit.


De putten zuigleeg, dat laatste beetje konden wij zelf wel eruit krijgen. En dan konden wij ervoor zorgen dat de tijdelijke riolering aangelegd kon worden via onze deel.

Manlief ging voortvarend aan de slag, brak de oude put op de deel open in de veronderstelling dat dit een smalle strook was en toen kwam het...
De put bleek van voor tot achter door te lopen en niet slechts een halve meter breed, maar liep door tot aan de grote put op de binnenplaats. En als klapper bleek deze vol te zitten met oude mest. Daarbij bleek o.a. het toilet rechtstreeks hier op uit te komen. Eindelijk de verklaring voor de stank... maar daarmee niet 1-2-3 een oplossing voor deze zooi.
Overigens was dit ook weer zo'n "creatief" bouwwerk van de vorige bewoners. Mestput, houten planken erover, landbouwzeil, betongaas en beton gestort. De houten planken waren zo rot als maar zijn kon, dus een constructie van lik me vestje. Blij dat hij het zo lang heeft uitgehouden.


De boer kon ons helaas niet met dit helpen, dus er werd een vuilwaterpomp gehuurd. Maar om de zoveel tellen sloeg dat apparaat vast. Mijn vader en man zijn de hele dag bezig geweest om de post enigszins leeg te krijgen.


De man die bij ons de riolering doet werd gebeld voor zijn grote boor. Dan konden er gaten in de put geboord worden voor het overtollige water/ grondwater.

Vervolgens kon er puin gestort gaan worden, gevolgd door zand en kon de tijdelijke riolering aangesloten worden, dit was 's avonds laat op die vrijdag. Alles om maar te zorgen dat we gewoon naar het toilet konden gaan en de wasmachine weer kon draaien. Anders liep alles weer de put in en bleven we aan de gang met het leeghalen van de put.

Uiteindelijk was de put dicht, de binnenplaats (met daaronder de andere mestput) vrij van al het puin en zand wat daar lag en is de deel weer gewoon de deel. Zinder zeil, zonder groot gapend gat met vieze drek en kunnen we lekker naar de wc hahaha. Oh ja, én we hebben geen stank meer, ook heel fijn.

Manlief heeft ergens steentjes vandaan gehaald en heeft een mooi stoepje aangelegd.


Ondertussen gaat het hier allemaal door. Onze pup Sjef is al helemaal gewend en hij doet het geweldig. Zijn oren gaan al meer staan, al houdt hij ze nu nog een beetje tegen elkaar aan, alsof ze steun zoeken bij elkaar. Lekker koddig gezicht.


De poezen wennen al steeds meer aan het vreemde beest wat hier nu in huis rondloopt, al heeft Sjef wel een paar keer kennis mogen maken met de klauwen van Storm, onze kater.

De tuin laat zich steeds meer zien, de bloesem periode is voorbij, maar nu beginnen de bloemen en struiken zich te ontpoppen. Zo'n mooie gezicht en elke keer weer een verrassing. Zo ook in de moestuin. Deze was behoorlijk verwilderd, maar beetje bij beetje verdwijnt het onkruid en komen mooie rijen voor aardappelen, bonen en sla ervoor in de plaats. Zelfs de meiden hebben een stukje moestuin omgetoverd tot hun eigen kweekgrond. Alle moestuintjes van de Appie staan erin. Zo leuk!


Op alle vlakken gaat de natuur door, ook de vogels. Inmiddels hebben we een vader en moeder koolmees die af en aan vliegen voor hun hongerige kroost.
Vader en moeder zwaluw zijn nog druk met hun nest en ergens in een oude conifeer zit een gezinnetje duif. Wat een drukte, maar wel heel mooi die drukte.


Voordat het weer een hele lange post wordt, stop ik. Precies op tijd voor de lunch. Ik zal in de volgende post wat meer uitweiden over de ronde eettafel. Hij is klaar!

Fijne middag nog en tot de volgende post. Ik kijk nu al uit naar jullie leuke en lieve reacties, waarvoor dank ♥

Liefs,

Mirjam
ByMir

2 opmerkingen:

 1. Man, man, man, wat een werk! Ik bewonder je man en vader om dit allemaal op te lossen voor de avond valt. je dochters krijgen ook en schouderklopje. Ga zo door meiden en jullie worden echte moestuinvrouwen. Ik moet de courgettes nog zaIen. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat kom je weer voor (onaangename)verrassingen te staan.
  Gelukkig is het nu opgelost.
  Je dochters hebben ook goed werk geleverd.
  Wens ze maar succes met de oogst.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie & tot de volgende keer.

Lieve groet,
Mirjam

ByMir