donderdag 5 juli 2012

Het begin is er...

Vandaag zou mijn mama de uitslag krijgen van de operatie van vorige week woensdag. Stoer mens, ze wilde zelfs alleen naar het ziekenhuis gaan en mijn vader vanuit Emmen naar ons laten komen voor zijn wekelijkse opa-dag. Dat hebben we dus maar niet gedaan en ze zijn dus samen naar het ziekenhuis gegaan voor de gesprekken.

Manlief was thuis, dus hij kon mooi met de meiden de cadeautjes aan de juffen geven en hun vakantie vieren nadat de oudste van school opgehaald was.

Ik ben gewoon naar mijn werk gegaan, nou ja, gewoon. Ik zat met gierende zenuwen achter mijn pc en mijn aandacht kon ik er niet bij houden. Rond het tijdstip dat mama de afspraak had, had ik het niet meer. En dan lijkt het alsof de tijd stil staat. Vreselijk! Maar als ik me al zo voel, hoe moet mama zich dan wel niet voelen?

Nadat mijn lieve collegaatje me mee naar buiten had gesleurd voor een frisse neus en wat afleiding, ging mijn telefoon, net voordat we weer naar binnen wilden gaan. Mam met een trillende stem. Toch wel goed nieuws??
Al met al zijn ze er zeer bijtijds bij, het betrof een zeer kleine tumor van zo'n 5 mm. Vermoedelijk is bij het afnemen van het biopt al een deeltje daarvan verwijderd. Maar na de operatie is er toch nog ergens iets blijven zitten. Daar werd later op de dag nog over overlegd door chirurg en radioloog. Mogelijk zou er nog een operatie volgen. Maar de lymfe/ poortwachters zijn schoon, dus dat is een hele geruststelling.
Onderweg naar huis heb ik ff heel hard zitten gillen in de auto.

Later op de dag weer een belletje van mams, er volgt geen tweede operatie, yes! Wel zal de mate waarin bestraald gaat worden ietwat verhoogd worden, of dat dat nu zo fijn is, geen idee. Maar het is een goed begin en mama is nog altijd positief. Wel ziet ze op tegen de ritten tussen Emmen en Groningen... 28x achter elkaar. Het zal zwaar zijn, maar allemaal voor een goed doel.

Wat ons en met name mijn mama erg goed doet zijn de vele lieve reacties, ook vanuit onverwachte hoek. Het huis staat vol met bloemen, ze wordt overspoeld met kaarten en om de haverklap hangt er wel iemand aan de telefoon of staat er een lieve buur voor haar neus.

Mijn mama is een stoere mama. Ik zou niet weten hoe ik in haar situatie had gereageerd. En zij doet het, ze knokt tegen die rot ziekte. En zoals ze al zegt, ze kan ook in een hoekje gaan zitten sippen, maar daarmee gaat het niet over. Bewondering, ik had het al voor haar, maar nu deste meer.

Op naar 28 bestralingen, ze zal het helaas allemaal zelf moeten ondergaan, ik kan helaas niks over nemen, en het zal niet makkelijk zijn, maar wij steunen haar vanaf de zijlijn en hopen dat daarna het boek kanker voor lange tijd gesloten mag worden.

6 opmerkingen:

 1. Het raakt me altijd als ik dit soort berichten lees. Zelf was ik 39 toen ik de diagnose borstkanker kreeg. Je wereld staat op zijn kop. Ook mijn klieren waren schoon en ik kreeg 35 bestralingen.
  Het komt goed.

  Knuffel voor jou en je moeder
  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieverd, wat een spanning en wat schrijf je mooi over je moeder.
  Ze zal nog een moeilijke weg te gaan hebben, maar met haar positiviteit komt ze een eind. En natuurlijk zullen jullie haar helemaal steunen. En wat fijn dat ze zoveel aandacht en afleiding krijgt!
  Ik wens jou en je familie heel veel sterkte om deze periode door te komen en dan hopen we op een goed einde!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel Saskia en Gerry, erg lief van jullie!
  Ik vind het altijd fijn om te schrijven. Of dat het nou notulen zijn die ik uitwerk of stukjes voor op facebook/ mijn blog. Vooral dat laatste is fijn, zo schrijf ik het van me af.
  We hopen zeker op een goede afloop.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn om te lezen dat er geen operatie nodig is, maar de kuren zullen ook zeker zwaar zijn voor je moeder.
  Wat een heftige dag, je zult idd helemaal in spanning hebben gezeten.
  Nu hopen op een goede afloop, je moeder lijkt me een sterke vrouw als ze alleen naar het ziekenhuis had willen gaan.
  Goed om het van je af te schrijven, dat kan je zo goed helpen.

  Ik wens jullie samen heel veel sterkte.

  Lieve groetjes van mij,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lees net deze post.
  Zelf heb ik er ook mee te maken gehad.
  De bestralingen zijn zwaar, zo heb ik het ervaren.
  Gelukkig krijgt ze veel steun van jullie en iedereen om haar heen.
  Allemaal heel veel sterkte!
  Leuke blog heb je, ga je volgen.Ik wil wel weten wat jij zoal uitspookt. ;-)
  Lieve groetjes, Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Annette (en ook leuk dat je me gaat volgen, ik volg jou terug), en ook de andere dames, voor jullie lieve reactie(s).

   Liefs,
   Mirjam

   Verwijderen

Dank je wel voor je reactie & tot de volgende keer.

Lieve groet,
Mirjam

ByMir